Bereikbaarheid

In 2022 komt er weer een Nederlandse Grand Prix, maar hoe kom je daar?

Als je het Formule 1 nieuws een beetje in de gaten gehouden hebt, dan ben je ongetwijfeld bewust van het feit dat dit evenement weer naar Nederland komt. De populariteit van Max Verstappen en zijn onmiskenbare talent en glansrijke toekomst hebben bijgedragen aan een grote toename van Formule 1 fans in ons land. Nu is het dan eindelijk zo ver dat de Grand Prix na een 35+ jaar lange pauze eindelijk weer in Zandvoort zal plaatsvinden. Maar sinds 1985 is er veel veranderd en het racecircuit is hier natuurlijk niet op voorbereid. Tijdens het weekend worden volgens voormalige Formule 1 coureur en sportief directeur en woordvoerder van de Dutch GP Jan Lammers mogelijk 200.000 fans verwacht. De vraag is, hoe kunnen deze het circuit bereiken?

Bereikbaarheid mogelijk een probleem

Dat de bereikbaarheid van het circuit in Zandvoort mogelijk problemen kan opleveren, dat is wel gebleken tijdens de Jumbo Racedagen. Er ontstonden files op alle toegangswegen naar Zandvoort omdat Formule 1 fans hun held Max Verstappen wilden komen bewonderen. Dit moet tijdens de Grand Prix natuurlijk voorkomen worden. Wat er exact zal gaan veranderen is nog niet bekend, maar Jan Lammers maakt zich niet veel zorgen. Hij noemt de files naar Zandvoort een “achterhaald verhaal” en voegt daaraan toe: “Door Google Maps, het openbaar vervoer en het feit dat sommige mensen gewoon een dag eerder komen, kun je die aantallen wel door drie delen”.

Drukte op de weg

De financiën

Het grootste probleem voor het bereikbaar maken van het circuit zijn de financiën. Den Haag heeft al aangegeven niet in het evenement te willen investeren. “Steun van het Rijk voor een commercieel evenement waarvan de rechten in handen zijn van een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf is niet te rechtvaardigen”, aldus Minister Bruno Bruins en premier Mark Rutte. Tegelijkertijd heeft Rudmer Heerema, woordvoerder sport van de VVD al wel aangegeven dat de overheid mogelijk wel kan helpen met de aanleg van toegangswegen. De gemeente Zandvoort zelf zal ook geld beschikbaar maken, maar omdat dit een kleine gemeente is, kunnen ze en moeten ze de kosten niet alleen dragen. Ook al is er dus een grote financiële drempel, de meeste partijen zijn het met Ellen Verheij-de Haas, verantwoordelijk wethouder, eens dat “de Formule 1 Zandvoort alleen maar goede energie” zal geven. Ook al is er nog weinig officieel bekend, er zijn geruchten dat de eerste opdrachten om de bereikbaarheid van het circuit te verbeteren de deur al uit zijn.

Hoe kun je het beste naar Zandvoort afreizen?

Ben jij van plan de Grand Prix van Zandvoort te gaan bezoeken, dan kun je het beste zelf ook maatregelen nemen om de bereikbaarheid van de baan te verbeteren. Uiteraard zal het Grand Prix Circuit er zelf ook het nodige aan doen om een 21e-eeuws Formule 1 evenement waardig te worden, want met dezelfde infrastructuur als die van 1985 komen ze er niet. In 2021 was het bereikbaarheid goed te doen door de genomen voorzorgsmaatregelen. Voor VIP’s is er een landingsplaats voor helikopters.

Als gewone bezoeker kun je eventueel een dag eerder naar het evenement reizen, het openbaar vervoer pakken of zoveel mogelijk mensen proberen mee te nemen in je auto. Dan zal het ongetwijfeld geen probleem zijn om het racecircuit te bereiken. Per fiets is het circuit erg goed bereikbaar en dat is voor het milieu ook de beste oplossing.

Hoe kom ik met de trein in Zandvoort?

Als je de Nederlandse Grand Prix wilt bezoeken, maar je wilt niet vast komen te staan in de file rondom de strandstad, dan zou je kunnen overwegen om met de trein te komen. Dit is helemaal geen slecht idee, want de verbindingen zijn goed. Daarnaast kun je in 10 minuten van het station naar het circuit lopen. De eigenaren van het circuit hebben een goede relatie met de Nederlandse Spoorwegen en er worden op dagen met evenementen extra dubbeldekker treinen ingezet om racefans snel en op tijd bij het circuit te krijgen. De trein is dus een ideaal vervoersmiddel om het racecircuit van Zandvoort mee te bereiken.

De trein naar Zandvoort

Je kunt een directe trein pakken naar Zandvoort vanaf Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Kom je van ergens anders, dan zal je dus naar deze steden kunnen reizen en vervolgens de trein naar Zandvoort kunnen pakken.

Als je op het station aangekomen bent ga je als je buiten staat direct naar rechts naar de Van Speijkstraat. Kom je aan het einde van deze weg aan, dan steek je schuin over en kom je langs een tankstation. De route gaat verder via de Burgemeester van Alphenstraat. Deze straat ga je in en na een halve kilometer zie je de hoofdingang van het Circuit Zandvoort aan je rechterhand verschijnen.

Het adres van het circuit is:

Adres

Burgemeester van Alphenstraat 108

2041 KP Zandvoort

Reizen met het openbaar vervoer

Zandvoort bereiken met de bus

Alhoewel de trein een zeer goede optie is, zijn er nog enkele alternatieve manieren waarop je de file kunt vermijden en Zandvoort kunt bereiken. Je kunt bijvoorbeeld de bus nemen, zowel van het centrum van Zandvoort als vanaf Amsterdam het NS Station Haarlem Spaarnwoude. Neem je de buslijn 81, dan kun je praktisch voor de ingang van het circuit uitstappen. Je kunt ervan uitgaan dat er extra bussen worden ingezet bij grote evenementen. Een andere optie is om te carpoolen. Alle reizigers die je extra kunt meenemen betekenen een auto minder op de snelweg. Daarnaast is er natuurlijk ook het milieu dat je daarmee spaart.

Reizen naar de Grand Prix: het ideale weekendje weg

Als je één of een paar dagen voor je naar de race wilt naar Zandvoort reist, dan zal je de files en drukte volledig vermijden. Vervolgens neem je de fiets naar het circuit op de dagen van de Grand Prix en je hebt alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. In Zandvoort is voldoende te doen en in mei is het in Nederland vaak ook al wel mooi weer. Gebruik de Grand Prix voor een rustgevende korte vakantie in het voorseizoen. Zandvoort zal je niet teleurstellen.

Samengevat:

Ga je het circuit van Zandvoort bezoeken, dan kun je de volgende tips gebruiken om je reis probleemloos te laten verlopen en op tijd bij het circuit aan te komen.

  • Plan je reis goed: neem ruim van tevoren de tijd om je reis goed te plannen en ga je met het openbaar vervoer, dan is er de NS reisplanner en de bijbehorende app waarmee je de reis vanaf je deur tot in detail kunt uitstippelen. Ga altijd ruim van tevoren weg en neem de tijd, zodat je je niet hoeft te haasten en zodat je niet in de stress hoeft te raken als de reis niet verloopt zoals gepland.
  • Ga de avond van tevoren: het circuit van Zandvoort is ook erg gemakkelijk bereikbaar met de fiets. Ga daarom een avond van tevoren alvast naar de strandstad, regel een plek om te kunnen overnachten en ga met de fiets naar het circuit. Zo ben je ongetwijfeld op tijd, heb je alle vrijheid en kun je ook nog uitslapen in de ochtend.
  • Carpoolen: ga je toch met de auto, zorg er dan voor dat deze helemaal vol zit. Alle mensen die jij extra kunt meenemen betekenen een auto minder op de snelweg. Als iedereen dat zou doen zullen de files aanzienlijk afnemen. Natuurlijk is dit ook een milieuvriendelijkere optie, kun je van de gelegenheid gebruik maken om andere racefans te leren kennen en krijg je nog een kleine bijdrage voor je benzine ook.