Oprichting circuit Zandvoort

Wanneer is circuit Zandvoort opgericht?

Zandvoort heeft een wereldberoemd racecircuit waar in totaal al 34 Grand Prix races hebben plaatsgevonden tussen 1948 en 2020. Nu is er recentelijk bekendgemaakt dat er in 2020 weer een Grand Prix georganiseerd mag worden waar Max Verstappen zijn kunsten mag bewijzen op eigen bodem. Dit is natuurlijk geweldig nieuws en voor Zandvoort ook een flinke vooruitgang. Nadat in 1985 de stekker getrokken werd uit de Nederlandse Grand Prix heeft dit circuit geen evenementen meer georganiseerd van een soortgelijk kaliber. Volgend jaar zullen de Formule 1 fans wederom in grote getalen naar de badstad afreizen om de beste coureurs van de wereld te kunnen bewonderen. De geschiedenis van het circuit in Zandvoort is op een hele interessante manier begonnen.

Zandvoort in de tweede wereldoorlog

Zandvoort was voor de Duitsers strategisch een belangrijk punt en toen de badstad bezet werd zagen ze dit ook als een grote overwinning. Vanuit Zandvoort kon de kust verdedigd worden tegen de Britten en andere geallieerden. Het verhaal gaat dat de toenmalige burgemeester van Zandvoort op dit punt inspeelde en de Duitsers toestemming gaf om een brede en rechte straat aan te leggen dwars door de stad zelf heen. Deze straat konden ze dan gebruiken om parades op te voeren nadat de oorlog overwonnen was. De Duitsers vonden dit een goed idee en in ruil daarvoor beloofden ze dat de inwoners van Zandvoort niet voor dwangarbeid zouden worden gebruikt. De straat werd een feit, maar wat de Duitsers toen niet wisten was dat ze een gedeelte van het toekomstige race circuit hadden aangelegd.

Circuit van Zandvoort

Na de tweede wereldoorlog

Zandvoort bleek strategisch zo’n belangrijke plek voor de Duitsers dat ze de beroemde weg deel lieten uitmaken van een wegennetwerk specifiek aangelegd als verdedigingswerken. Deze wegen bleven nadat de Duitsers het land verlieten natuurlijk achter en omdat ze voor hun huidige doeleinde niet meer gebruikt hoefden te worden, besloot de stad Zandvoort er een racecircuit van te maken. Om dit te realiseren werd de hulp van Charlie Mans ingeroepen, de voormalige winnaar van de 24 uur van Le Mans. De wegen werden aan elkaar gekoppeld en het racecircuit was officieel een feit.

De eerste en de laatste Formule 1 race

De eerste Grand Prix werd gereden in 1948 in Zandvoort en deze werd gewonnen door Maserati en de Thaise Prins Bira. De eerste officiële Formule 1 race werd het jaar daarna georganiseerd. Toen in 1950 de Formule 1 wereldkampioenschappen werden opgericht was het dan ook niet meer dan logisch dat Zandvoort hier deel van uitmaakte. De eerste officiële Grand Prix van Nederland als onderdeel van het bekende evenement werd gewonnen door Louis Rosier voor Talbot-Lago. Na 1948 werden er 34 Grand Prix races georganiseerd totdat in 1985 de laatste race gewonnen werd door Niki Lauda, die symbolisch genoeg zelf ook besloot er dat jaar een punt achter te zetten.

Zandvoort nu

We mochten in 2020 weer de beste coureurs van de wereld in Nederland ontvangen en Max Verstappen won zowel de eerste als tweede editie. Het circuit lijkt nog nauwelijks op de circuits van Lauda en Rosier, maar de geschiedenis blijft bestaan. Dit jaar mag Max Verstappen op eigen bodem zijn kunsten wéér laten zien. De Grand Prix geschiedenis wordt zo na 35 jaar pauze op een gepaste manier voortgezet met Nederlandse dominantie.

Zandvoort anno nu