Oprichting GP Nederland

Wanneer is de Grand Prix van Nederland opgericht?

De Grand Prix komt terug naar Nederland en dit heb je in een groot aantal nieuwsberichten kunnen lezen. Maar wat hieraan vooraf ging is een lange geschiedenis en daar is niet iedereen even goed mee bekend. De Grote Prijs van Nederland, zoals de Grand Prix genoemd werd, werd namelijk voor het eerst al in 1948 gereden en het is dan ook eigenlijk niet meer dan terecht dat we deze in 2020 eindelijk weer mogen organiseren. Vanaf de oprichting van de Grand Prix van Nederland tot nu is er echter erg veel gebeurd.

Het circuit van Zandvoort

Eigenlijk hebben we het Zandvoortse circuit te danken aan de Duitsers die in de tweede wereldoorlog ons land bezetten. De burgemeester van Zandvoort had hen namelijk overtuigd een straat aan te leggen vlak langs de duinen waar ze hun parades konden houden nadat het Duitse Rijk de oorlog gewonnen zou hebben. In ruil hiervoor kreeg Zandvoort vrijstelling van dwangarbeid. De Duitsers gingen hiermee akkoord en al gauw maakte de brede rechte weg deel uit van een geheel verdedigingsnetwerk door Zandvoort en langs de kust. Nadat de Duitsers de oorlog hadden verloren en met de hulp van Sammy Davis, een bekende coureur uit die tijd, werden de bestaande wegen samengevoegd om er een racecircuit van te maken. Dit racecircuit was compleet anders dan het circuit dat we vandaag de dag gebruiken, maar er zijn nog steeds onderdelen te zien die teruggaan naar deze tijd.

Dutch GP in 1960

De oprichting van de Grand Prix in Nederland

Nadat dit mooie nieuwe circuit midden in de duinen open ging werd er in 1948 de eerste Grand Prix georganiseerd. Deze werd gewonnen door Bira, een Thaise prins die een Maserati reed. Het daaropvolgende jaar werd er een race georganiseerd die voor het eerst volgens de regels van Formule 1 werd gereden en deze werd gewonnen door de Italiaan Luigi Villoresi en Alfa Romeo. De eerste keer dat er een race met de exacte titel Grand Prix gereden werd was in 1950. Vanaf dat moment maakten Nederland en Zandvoort officieel deel uit van dit wereldberoemde evenement. We kunnen dus oprecht zeggen dat we vanaf het moment dat het meest bekende Formule 1 kampioenschap werd opgericht van de partij waren.

Wat ging er mis?

De laatste Grand Prix van Nederland vond plaats in 1985 en deze werd gewonnen door Niki Lauda. Er zijn verschillende redenen te vinden voor waarom de stekker er na dat jaar uit getrokken werd. Waarschijnlijk waren deze financieel en was het voor Zandvoort niet meer mogelijk om de kosten te dekken met de inkomsten voor het evenement. Na 34 races en vele ups en downs zou er geen Grand Prix meer in Nederland worden georganiseerd. Tot nu.

De Grand Prix van Nederland nu

In mei 2020 hebben de beste coureurs van de wereld wederom tegen elkaar gestreden in Zandvoort. Het circuit is volledig veranderd sinds 1948, maar de sfeer en de spanning zijn er nog steeds. De eerste twee edities werd gewonnen door Verstappen.