Jan Lammers

Wie is Jan Lammers?

Als je van Formule 1 houdt dan heb je vast van Jan Lammers gehoord. Vandaag de dag is Max Verstappen de meest bekende Formule 1 coureur, maar Jan Lammers heeft veertig jaar geleden ook drie jaar aan deze Grand Prix wereldkampioenschappen meegedaan. Vandaag de dag is hij nog steeds nauw betrokken bij de autosport en staat hij voornamelijk bekend om zijn winst in Le Mans waar hij Jaguar de eerste overwinning sinds 1957 bezorgt. Jan Lammers werkt op dit moment nauw samen met de eigenaren van het Racing Park Zandvoort Prins Bernhard van Oranje en Menno de Jong. Jan Lammers zal daarom een veel gezien persoon zijn in connectie met de Nederlandse Grand Prix. Ondertussen is hij een grote bekendheid in de gehele autorace wereld.

Jan Lammers

Lammers en Formule 1

Lammers wordt bekend als hij als 16 jarige zonder rijbewijs direct zijn eerste race wint en wel met Simca in de Groep 1 toerwagens. Maar als echte Zandvoorder moest Lammers natuurlijk ook zijn geluk beproeven in de Formule 1-wereld. In 1979 en 1982 heeft hij daarom aan 41 Formule 1 races meegedaan. Veel geluk had hij daar niet en Lammers merkte al gauw dat zijn passie toch meer in de sportscars ligt. 

Lammers en Le Mans

Na zijn Formule 1 carrière gaat hij dus weer terug naar waar hij goed in is, de sportscars. In 1988 heeft hij samen met Andy Wallace en Johnny Dumfries ondanks een defecte versnellingsbak de 24 uur van Le Mans gewonnen. Lammers zelf heeft daarvoor 13 van de 24 uur aan het stuur gezeten. Hiervoor krijgt hij op het paleis van Engeland als één van de weinige buitenlanders de titel Honorary Member of de BRDC uitgereikt. Lammers heeft in totaal 21 keer aan de start van de 24 uur van Le Mans gestaan en is daarbij achtste in de lijst van coureurs met de meeste deelnames.

Lammers en A1 Team The Netherlands

Sinds 2005 staat Jan Lammers aan het hoofd van het Nederlandse A1-GP team The Netherlands en heeft hij grootheden zoals Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen vier keer aan de Formule 1 wereldkampioenschappen meegedaan. Verstappen haalde zijn beroemde eerste plaats in 2005 tijdens de Grand Prix van Zuid-Afrika. De beste resultaten behaalde Lammers met zijn A1 Team The Netherlands bij het seizoen 2006/2007 de zesde plaats.

Lammers en de Nederlandse Grand Prix

Vandaag de dag is hij ook nauw betrokken bij de organisatie van de Nederlandse Grand Prix van 2020 tot nu. Sinds de Formule 1 naar Zandvoort kwam, heeft hij de functie van Sportief Directeur bekleed. Deze functie is hem op het lijf geschreven, omdat hij zelf als Formule 1 coureur twee keer aan de start van de race in Zandvoort mocht verschijnen. Zijn kennis en ervaring zal daarom onmisbaar zijn tijdens de aanloop van de Grand Prix van Nederland en natuurlijk ook tijdens en na het evenement zelf. Als Sportief Directeur is hij een ambassadeur voor Formule 1 in Nederland en een belangrijke woordvoerder voor dit evenement op het circuit van Zandvoort.

Jan Lammers