Zandvoort

Wie is de eigenaar van Zandvoort?

Het meest bekende Nederlandse racecircuit in Zandvoort zal wederom 5 Grand Prix wedstrijden mogen organiseren, afgetrapt in 2021. Hiermee werd een oude traditie doorgezet, want sinds de oprichting van de wereldkampioenschappen in 1950 heeft Zandvoort nu 36 Grand Prix races georganiseerd en kwamen de meest bekende coureurs van de wereld naar ons landje om om de titel te strijden. Zandvoort wordt dus weer op de Formule 1-kaart gezet en dat is niet meer dan terecht. Een grote bijdrager aan deze gebeurtenis is Prins Bernhard van Oranje, de mede-eigenaar van het Zandvoortse race circuit.

De eigenaars van Zandvoort

In 2016, na 27 jaar eigenaar geweest te zijn van het Circuit Park Zandvoort, heeft directeur en grootaandeelhouder Hans Ernst het eigenaarschap overgedragen aan Chapman Andretti Partners. Dit bedrijf is opgericht door Menno de Jong en Bernhard van Oranje en is de huidige eigenaar van het circuit en de opstallen. Voor de autosport is dit goed nieuws, want zowel de prins als de Jong zijn beide grote fans en dat is al te merken aan de vele evenementen die er de afgelopen jaren door hen zijn georganiseerd. Het feit dat de Grand Prix terugkomt naar Nederland is voor Chapman Andretti Partners natuurlijk een belangrijke mogelijkheid om het circuit opnieuw op de Formule 1-kaart te zetten.

Prins Bernhard

Een vriendelijke overname

Nadat Hans Ernst het circuit in 1989 in handen kreeg is er veel gebeurd. Menno de Jong beaamt dit: “Hans Ernst loodste door zwaar weer. Nu ligt er een prachtig circuit en een winstgevend bedrijf met veel potentie. Het is vanaf nu aan ons om dit verder te benutten”. Hans Ernst zelf voegt daar lovend aan toe: “Het circuit stond voor mij altijd op de eerste plaats en met pijn in mijn hart doe ik nu een stap terug. Ik heb het volste vertrouwen in deze nieuwe generatie die dit avontuur met het juiste gevoel aangaat”. Het is dan ook niet voor niets dat er een bocht naar Hans Ernst is vernoemd en dit is niet meer dan verdiend. Dankzij hem zijn er nu nog minimale aanpassingen nodig voordat de Grand Prix doorgang kan krijgen. “Hans Ernst heeft een enorme bijdrage geleverd aan de autosport in Nederland en wij willen hier op voortbouwen”, zegt van Oranje.

Racing Team Holland

Dat Prins Bernhard van Oranje Junior weet waar hij het over heeft, dat blijkt wel uit zijn deelname aan Racing Team Holland. Met dit team racet hij al jaren op Zandvoort samen met zijn broer Pieter Christiaan van Oranje. Ook voormalig Formule 1 coureur Jan Lammers maakt deel uit van dit team. Van Oranje kent de baan dus als geen ander en is zich ten zeerste bewust van de valkuilen en de mogelijkheden. Lammers zei eerder al in een interview: “Wat voor andere het plafond is, is voor Bernhard de basis. Hij vindt dat de potentie van het circuit voor 70 procent wordt benut en hij wil naar 100”. Nederland heeft sinds 2020 weer een circuit met een F1 licentie waar we in de toekomst jaren lang van de spanning en sensatie van de motorsport kunnen genieten.

Jan Lammers