Laatste winnaar (1985)

Wie was de laatste winnaar van de Grand Prix Nederland?

De laatste Grand Prix van Nederland vond plaats in 1985 op het circuit van Zandvoort. Nederland was sinds het begin van de officiële Formule 1 races betrokken bij het kampioenschap en tussen 1948 en 1985 zijn er op Zandvoort in totaal 34 Grand Prix races georganiseerd. In 1985 werd de stekker er echter uit getrokken, waarschijnlijk om financiële redenen en het circuit in Zandvoort werd in gebruik genomen voor bescheidener wedstrijden en showdagen. Er kwam een einde aan 37 jaar Formule 1 traditie en geschiedenis.

De laatste Grand Prix winnaar in Zandvoort

De laatste winnaar die in 1985 het erepodium mocht betreden was de Oostenrijker Andreas Nikolaus “Niki” Lauda. Dit was direct ook de laatste keer dat deze coureur een Grand Prix prijs in ontvangst mocht nemen voordat hij met pensioen ging. Driemalig wereldkampioen Lauda is tot op vandaag de dag de enige coureur die zowel voor Ferrari en McLaren heeft gereden. Hij heeft in zijn carrière 25 Grand Prix races gewonnen en mocht 54 keer op het erepodium staan voordat hij in 1985 besloot te stoppen met racen. Volgens velen is Lauda nog steeds de beste Formule 1 coureur tot op heden. Vandaag de dag is Lauda meer betrokken met de luchtvaart en heeft hij drie luchtvaartmaatschappijen in beheer.

Niki Lauda Grand Prix van Nederland winnaar 1985

Hoe ging de race in 1985?

Het was 25 augustus 1985 en de laatste Grote Prijs van Nederland stond op het punt van start te gaan. De race begon met Nelson Piquet op pole, gevolgd door Keke Rosberg, Alain Prost en Ayrton Senna. Lauda zelf stond op positie nummer 10 toen het groene licht aanging en de coureurs aan de race begonnen. Na een dramatische start van Piquet, omdat zijn Brahbam afsloeg en hij aangeduwd moest worden, namen Rosberg en Senna de leiding. Tegen die tijd had Lauda al een 6e plaats weten te behalen. Na een korte pitstop om nieuwe banden te laten plaatsen in de 21e ronde en na een flink duel met Senna lukte het Lauda langzaam maar zeker om naar de 3e plek te komen. Uiteindelijk werd de race afgesloten met een spannende 8 laatste rondes en een duel voor de eerste plaats tussen Lauda en teamgenoot Prost waarbij beide coureurs alles uit de kast haalden. Uiteindelijk werd dit duel gewonnen door Lauda, gevolgd door Prost en Senna. Omdat Lauda al eerder bekend had gemaakt dat hij na dit seizoen met racen zou stoppen, was dit direct ook zijn laatste en meest verdiende Grand Prix overwinning van zijn carrière.

Na Niki Lauda domineert Verstappen

Sinds de eerste twee edities zijn gereden in Zandvoort, was het beide races Verstappen die als winnaar over de finishlijn kwam. In Augustus 2023 zien we of de dominantie van Verstappen in Nederland voortduurt.