Organisatie

Wie organiseert de Nederlandse Grand Prix?

Ook al zijn de officials nog wat terughoudend, het is vrijwel zeker dat er in 2020 een Grand Prix georganiseerd zal worden in Nederland. Het feit dat Nederland hiervoor in aanmerking is gekomen is natuurlijk een eer, maar dit is tegelijkertijd ook niet vreemd. De Nederlandse Grand Prix geschiedenis gaat terug naar 1948 en Zandvoort stond dan ook terecht op de planning tijdens het eerste echt officiële Grand Prix kampioenschap in 1950. Daarnaast komt de meest veelbelovende coureur van het huidige Grand Prix toernooi uit ons eigen land en het zou dan ook gepast zijn als Max Verstappen zijn eer in Nederland kan komen verdedigen. Een belangrijke vraag die gesteld is de laatste paar jaar is wie deze Grand Prix dan mag gaan organiseren. Het lijkt erop dat hierover ook al het één en ander duidelijk is.

Oranje fans

Meer weten?

Wie is de eigenaar van Zandvoort?

Wie is Jan Lammers?

Wie is prins Bernhard Junior?

De Nederlandse Grand Prix komt terug naar Zandvoort

Ook al was het TT circuit van Assen tot aan het einde in de running, het is het circuit van Zandvoort dat de Nederlandse Grand Prix van 2020 mag gaan organiseren. Assen was eigenlijk een ideale kandidaat, want de baan was al in 2017 geschikt bevonden door Charlie Whiting, toenmalig Formule 1 directeur. Deze gaf aan dat met een paar aanpassingen het geen probleem zou zijn om het Noord-Nederlandse circuit een Formule 1 licentie te geven. De gemeente Assen was groot voorstander en zag dit als een mogelijkheid om “Drenthe in één keer op de wereldkaart” te zetten, aldus Henk Brink van de provincie Drenthe. En ook de burgermeester Henk Out zag de Grand Prix graag naar zijn hoofdstad komen. In April 2019 is echter besloten dat Zandvoort de betere kandidaat is en dat het komende jaar de Nederlandse Grand Prix verreden zal worden in dit duincircuit.

Waarom Zandvoort?

Het is eigenlijk onduidelijk waarom Zandvoort officieel gekozen is als het circuit voor de eerste Nederlandse Grand Prix van de 21e eeuw. Toch vallen er voldoende redenen te bedenken waarom dit circuit zo geschikt is. Zo maakt het deel uit van een hele lange Formule 1 geschiedenis en was het erbij toen het eerste officiële Formule 1 kampioenschap een feit werd. Verder is de ligging van het circuit vlak aan zee natuurlijk een groot pluspunt en is het circuit omgeven door duinen, zo karakteristiek voor Nederland. De baan zelf is spannend en heeft een groot aantal bochten. Er zullen wat aanpassingen gemaakt moeten worden om inhaalacties te stimuleren en vol gas mogelijk te maken, maar dit kan volgens mede-eigenaar van het circuit Prins Bernhard van Oranje binnen een winter worden afgerond. En voor de rijke toeschouwers die dit evenement natuurlijk altijd aantrekt, is er in Zandvoort voldoende te doen.

Prins Bernhard

De Grand Prix in Zandvoort bezoeken

Alhoewel het duidelijk is dat de Grand Prix in Zandvoort plaats zal vinden, is er behalve dat nog niet erg veel bekend over de invulling van dit evenement. Zou jij graag kans willen maken op een kaartje, dan moet je nog even geduld hebben en wachten tot het Formula One Management de officiële planning voor het volgende seizoen bekend heeft gemaakt. Schrijf je daarom in om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen omtrent de Grand Prix in Zandvoort, zodat je er als eerste bij bent als de kaartjes in de verkoop gaan.